Brit lap: Oroszország akciót tervez Európában

2024. május 05. 20:52

Európai hírszerzők szerint a Kreml ügynökei titkos robbantásokat, gyújtogatásokat, infrastruktúra elleni támadásokat készítenek elő, és egyre kevésbé aggódnak a potenciális civil áldozatok miatt.

2024. május 05. 20:52
Foreign Minister Baerbock in Australia

Nyitókép: Sina Schuldt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Európai hírszerző ügynökségek arra figyelmeztették kormányaikat, hogy Oroszország erőszakos szabotázsakciókat tervez szerte a kontinensen, elkötelezve magát a Nyugattal való állandó konfliktusok mellett  – írja a Financial Times. A lap szerint Oroszország egyre aktívabban dolgozik a robbantások, gyújtogatások, infrastruktúrában okozott károk előkészítésén, és a hírszerzési tisztviselők úgy vélik, 

egyre kevésbé aggódnak a potenciális civil áldozatok miatt.

Úgy értékeljük, hogy jelentősen megnőtt az államilag irányított szabotázscselekmények kockázata, Oroszország mind nyugodtabban készül ezek végrehajtására” – mondta például Thomas Haldenwang német hírszerzési főnök néhány nappal azután, hogy a bajorországi Bayreuthban letartóztattak két német–orosz állampolgárt, akik állítólag németországi katonai és logisztikai létesítmények megtámadását tervezték Oroszország nevében. 

A két férfit április végén Nagy-Britanniában vádolták meg azzal, hogy tüzet gyújtottak egy Ukrajnának szánt segélyszállítmányokat tartalmazó raktárban; angol ügyészek szerint az orosz kormánynak dolgoznak. 

Ezt is ajánljuk a témában

Kiakadtak az oroszok Magyarországra

„Kimondhatjuk, hogy a NATO komolyan készül egy lehetséges konfliktusra velünk” – árulta el a véleményét Marija Zaharova a magyar vezetésű NATO-hadgyakorlatról.

Eközben Svédországban a biztonsági szolgálatok több, a közelmúltban történt vasúti kisiklást vizsgálnak, amelyekről azt gyanítják, hogy szintén hasonló, az orosz állam által támogatott szabotázscselekmények lehetnek. Hasonló a helyzet Csehországban, ahol nemrégiben a közlekedési miniszter azt nyilatkozta, Oroszország megpróbálta tönkretenni a cseh vasutak jelzőrendszerét. Észtország azt állítja, hogy az észt belügyminiszter elleni februári támadás, illetve újságírók ellen elkövetett támadások felelősei is az orosz hírszerzés emberei, a francia védelmi minisztérium pedig szintén a katonai létesítmények elleni esetleges orosz szabotázsakciókra figyelmeztetett.

A NATO néhány napja közleményt adott ki mindezzel kapcsolatban, amelyben mélységes aggodalmát fejezte ki az Oroszország által a szövetségesek területén folytatott, egyre növekvő számú és intenzitású „rosszindulatú tevékenységek” miatt. Németország meg egy, az EU és a NATO által is támogatott nyilatkozatban következményeket ígért Moszkvának az Olaf Scholz kancellár szociáldemokrata pártját ért 2023-as hekkertámadásért. 

Ezt is ajánljuk a témában

A cikkíró szerint az orosz hírszerzés több téren érzékelhető fokozott agresszivitása azt is tükrözi, hogy az ország kémhálózata a Szovjetunió összeomlása óta eltelt időszak legsúlyosabb kudarca után újból meg akar erősödni, az Ukrajna elleni invázió megindítását követő hetekben ugyanis több mint hatszáz, Európában diplomáciailag védett orosz hírszerző tisztet rúgtak ki.

A brit Royal United Services Institute elemzői egy nemrégiben készült jelentésükben rávilágítottak arra, Oroszország milyen erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy – gyakran közvetítők segítségével – újra jelen legyen Európában. Ezen közvetítők közé tartoznak az orosz diaszpóra és a Kremllel már régóta kapcsolatban álló szervezet bűnözői csoportok tagjai.  

Az európai biztonsági szolgálatok korábbi eseteket is vizsgálnak mindezzel összefüggésben. Így például egy eddig megmagyarázhatatlan robbanást egy, az Ukrajna által használt lövedékeket szállító walesi lőszergyárában. Vagy ott van annak a 2014 októberében megsemmisült cseh raktárnak az esete, ahol a Kijevnek szánt fegyvereket tároltak; később kiderült, hogy az orosz katonai hírszerzés ügynökei robbanóanyagokat helyeztek el a helyszínen.  Most pénteken hatalmas tűz ütött ki egy berlini, vegyi anyagokat tároló gyárban is, amely a Diehl fegyvergyártó cég tulajdonában van; ők szintén szállítanak Ukrajnának. 

 

Összesen 283 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enidecsakfeljarok
2024. május 15. 07:58
"Vagy ott van annak a 2014 októberében megsemmisült cseh raktárnak az esete, ahol a Kijevnek szánt fegyvereket tároltak." Dehát Oroszország 2022-ben támadta meg Ukrajnát minden ok nélkül nem? Én reggel kuláztam egy hatalmasat, szerintem az is az Oroszok belső munkája volt. Kiemelt célpont a bélrendszerem, hiszen az a kula Ukrajnának járt volna..... Sok okos.
MaBaker
2024. május 06. 12:54
Furcsán betűzték a CIA-t a cikk címében
polárüveg
2024. május 06. 07:50
Vegyifegyver megvan Irakban, kedves Great Br.? Jó Oroszországot vádolni, miközben nagyhatótávú rakétákat szállít az ukránoknak...Oroszország elleni bevetéshez. Maestro Rodolfo bűvész mondása volt: "csak a kezemet figyeljék!" B. Jonhson béketárgyalást szétlövése is emlékezetes.
2024. május 06. 06:46 Szerkesztve
Ezek az akciók Putyin szankciói. Megmutatja, hogy milyen "kulturalt és civilizált" a mostani Oroszország. Elnézve a kommenteket Kohán Mátyás újraértelmezheti a Mandiner oroszbarátságát is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!