Az épülő ház teteje nyúljon bele Nagy-Magyarország egébe: eladó Herczeg Ferenc kisorsolt villája

2024. május 13. 16:54

A 380 millióért kínált villát az Új Idők előfizetői között sorsolták ki 1932-ben.

2024. május 13. 16:54
Sal Endre
Sal Endre

Nyitókép: A most eladó villa új állapotában és Herczeg Ferenc, az Új Idők főszerkesztője. Fotók: Arcanum/Új Idők/Wikipedia

 

Érdekes hirdetésre bukkant a Mandiner.hu az Ingatlan.com oldalán. A leírás szerint a Rózsadombon 380 millió forintért eladó egy átalakítás alatt álló villaépület, „amely az 1930-as évek egyik leghíresebb írója, Herczeg Ferenc ízlése és igénye szerint épült nyaraló céljából.” Az épületnek ennél kalandosabb a története, ám kétségtelen, sok köze van Herczeg Ferenchez.

A híres íróról tudni lehet, hogy egy életen át főszerkesztője volt az Új Idők című, népszerű szépirodalmi képes hetilapnak. 

1930 szeptemberében jelent meg az újságban egy elsőre hihetetlennek tűnő felhívás, amely szerint a hetilap rózsadombi villákat ajándékoz az előfizetőinek, 

részben azért, hogy„minél több munkanélküli jusson munkához” az építkezés által, ám nyilván az Új Időknek is jót tett a különleges reklám. 

Ezt is ajánljuk a témában

A kép jobb oldalán az  Új Idők két kisorsolt villája a még ritkán lakott Rózsadombon 1932-ben. 
Fotó: Arcanum/Új Idők

Az emberek hitték is meg nem is a hírt, ám a következő évben kisorsolták az első villát, amely az akkor még gyéren lakott Rózsadombon épült fel. Herczeg Ferenc, a lap főszerkesztője is ott volt, mikor az első kapavágást megejtették az építkezésen és a következő szavakkal indította útjára az építkezést: 

A magyar irodalom virulására, a magyar nép hasznára, azzal a kívánsággal, hogy az épülő ház teteje nyúljon bele Nagy-Magyarország egébe!”

– mondta Herczeg Ferenc.

A beszédet nagy taps fogadta és nem okozott meglepetést, hiszen Herczeg a Magyar Revíziós Liga elnökeként minden lehetőséget megragadott, hogy a gyászos trianoni békeszerződés ellen tiltakozzon. Az első villát, amely Jókai Mór nevét viselte, 1931 őszén sorsolták ki az Új Idők előfizetői között és egy szegény tanyasi tanítónő, a szentesi Vass Eszter nyerte meg, aki a 77 éves beteg édesanyját ápolta hosszú ideje. 

Ezt is ajánljuk a témában

Herczeg Ferenc (balra) a róla elnevezett villa szerencsés nyerteseit, a Kovács-családot köszönti.
Fotó: Arcanum/Új Idők

1932-ben aztán a második villát is – amely a hirdetésben is szerepel – kisorsolták. A szerencse ismét egy szegény család mellé szegődött, az Angol Park mellett, nehéz körülmények között élő Kovács-család költözhetett a rózsadombi villába. Mikor az Új Idők szerkesztőségének delegációja meglátogatta a szerencsés nyertest, a családfő, a MÁV-nál dolgozó Kovács György el sem akarta hinni, hogy egyszeriben a nélkülözésből egy rózsadombi villába költözhet a családja. „Óh, Istenem, tehát mégis. Az a gyönyörű ház… Budán fogunk lakni, jó levegőn, virágot ültetünk a kertbe, gyümölcsfákat, csak álmomban mertem gondolni rá. 

Jaj, milyen jó az Isten! Végre mi is egy kis lélegzethez jutunk… Olyan nehéz volt az élet. Lemondás, beosztás, örökös gond…” 

– hadarta a boldog háztulajdonos.

Az Új Idők két villája. Ma is állnak az épületek, a bal oldali pedig 380 millióért eladó.
Fotó: Arcanum/Új Idők

Az Új Idők két ajándékvillájához kegyes volt a sors, hiszen ma is áll mindkettő, a Jókai Mórról elnevezett épület van jobb állapotban, bár azt is átalakították kicsit az idők során. A hirdetésben szereplő villa kevésbé, 

az új tulajdonosára vár, hogy akár eredeti állapotába visszaállítsa, 

hiszen 1932-ben több fotó is készült az épületről. Herczeg Ferenc büszke volt a róla elnevezett villára. A neves íróról tudjuk, hogy a II. világháború után, a kommunista időkben már elszigetelve élt, nem publikálhatott és az Új Idők is megszűnt 1949-ben. A villák túlélték a kommunizmust...

Kapcsolódó vélemény

Gábor György

Facebook

Idézőjel

Ha egyszer majd egy boldogabb időben a Nemzeti Színház vezetése átalakul...

 

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:31
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­­é­k­e­l­­­d­­­ ­­­a­ ­­­s­­z­­­e­­x­­­i­­ ­­p­u­n­c­i­­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
bola-00
2024. május 13. 19:15
Én a Gyurkovics lányokkal ismerem a történetet, az ment a Szovjetunióban nagy sikerrel, és fizették a szerzői díjat is, amit Herczeg nem vett át. A tegezős történetet meg úgy hallottam, hogy amikor az írószövetség szovjet mintára megalakult, az első intézkedésük volt, hogy kizárják Herczeget, és ezt meg is írták neki: Ezennel értesítünk, hogy kizártunk az írószövetségből. Erre Herczeg azt válaszolta: Megértem, hogy kizárnak egy olyan szervezetből, amelynek sosem voltam tagja, de azt nem értem, miért tegeznek.
Zolotarjov
2024. május 13. 18:50
Herczeg felesége kalapozta össze a pénzt Karinthy agyműtétjére, a baráti körükbe tartozó nagyságos asszonyoknál..
augustus2-0
2024. május 13. 18:41
Herczeg Ferenc a kommunista időkben már valóban elszigetelve élt, nem publikálhatott, de jött egy szovjet íróküldöttség, akik jelezték, hogy a nagy magyar írófejedelemmel (!), Herczeg Ferenccel mindenképpen találkozni akarnak - A kék róka c. darabja ui. folyamatosan nagy sikerrel ment a Bolsoj Tyeátrban. Zelk Zoltán, az írószövetség elnöke (róla született a tréfás sírfelirat: Itt nyugszik Zelk Zoltán, akinek nem esett becsület a foltján) gyorsan megírta levelét Herczeg Ferencnek, miszerint kedves Feri bátyám, a szovjet íróelvtársak természetesen találkozni óhajtanak veled, a magyar írófejedelemmel, ezért, stb. stb. HF válasza ennyi volt: "Maga engem ne tegezzen."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!