Mi történik a gázai háború második frontján, Dél-Libanonban?

2024. május 01. 19:08

Hetven halálos áldozata és 90 ezer érintettje van a Hezbollah és az izraeli hadsereg közötti rakétapárbajnak, Dél-Libanon határ menti kistelepüléseit az izraeliek gyakorlatilag szétlőtték már.

2024. május 01. 19:08
Maráczi Tamás

Nyitókép: Gyászolók viszik egy meggyilkolt Hezbollah-harcos holttestét, aki Dél-Libanonban egy izraeli légicsapásban vesztette életét 2024. április 17-én  /  fotó: AFP

Dél-Libanon határ menti településeit látogatta végig az ENSZ békefenntartóinak támogatásával a BBC stábja, hogy meggyőződjön, milyen hadi helyzet alakult ki a gázai háború mellékszínterén. Nagy pusztítást találtak.

A tudósítás szerint a békefenntartók által ellenőrzött „kék vonal”, vagyis a Libanon és Izrael közötti ideiglenes határ közelében fekvő települések mind a veszélyeztetett területen fekszenek, ide érnek el azonnal a Hezbollah támadásaira reagáló izraeli rakéták. A válaszcsapások nyomai könnyen észrevehetőek, 

a legtöbb épületben károk keletkeztek, az utcákon kráterek tátonganak. 

 A zónában fekvő Yarine település közelében élő arab házaspár házát teljesen lebombázták. A BBC-nek nyilatkozva a 75 éves tulajdonos, Nadim Szajjah elmondta: az ártatlan lakosok fizetik meg az ellenségeskedés árát. A légicsapások idején minden lámpát felkapcsolt, hátha ezzel jelezheti, hova ne lőjenek a támadók, de a taktika nem vált be: az épület és a körülötte álló autók is mind megsemmisültek. 

Amióta a Hezbollah október 8-án a Hamász terrorakciójának támogatására rakétákat lőtt ki Észak-Izraelre, 

az izraeli hadsereg szinte naponta indít légitámadásokat a síita iszlamista szervezet dél-libanoni állásai ellen. 

A BBC stábjának rövid útja során szemtanúja volt egy közeli célpont elleni izraeli dróntámadásnak.

Az ENSZ békefenntartó erői a Hezbollah és Izrael közötti 2006-os háború óta viszonylag sikeresen tudták megelőzni az újabb háború kibontakozását a szemben álló felek között, a határ feletti rakétacsatározást azonban nem tudják megakadályozni. Libanoni kormányzati tisztségviselők azzal vádolja Izraelt, hogy szisztematikus légitámadásainak igazi 

célja az, hogy a határ menti libanoni övezetet élhetetlenné tegye, a helyi lakosokat elköltözésre késztesse.

A BBC tudósítói kihalt településeket láttak, és valóban, a Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint 90 ezer libanoni kényszerült elhagyni otthonát, és a határ túloldalán is 80 ezer izraeli költözött ideiglenesen biztonságosabb helyekre. Az izraeli kormány csak akkor tudja garantálni az észak-izraeli települések biztonságát, ha a Hezbollah határ menti állásait meg tudja semmisíteni. 

Az amerikai Armed Conflict Location & Event Data Project (Acled) statisztikái szerint tavaly október óta mintegy 

5400 légicsapás zajlott le a régióban, ezek 80 százalékát az IDF hajtotta végre. 

Az izraeli hadsereg közlése szerint eddig 4300 Hezbollah-célpontot lőttek meg, és több mint háromezer rakétát vetettek be.

--

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-82
2024. május 18. 02:09
🍓 ️ ­­­I­­g­­a­z­i n­i­m­f­­­o­­­m­á­­n­i­á­k­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
nagymester-b-2
2024. május 01. 21:21
Megjött Tommaso fizuja, újra van pénze cujkára, most aztán osztja az észt mindenkinek.
Tommaso
2024. május 01. 21:16
EGÉSZ EURÓPÁNÁL NAGYOBB, 14 MILLIÓ km2 az arab terület, 25e km2 az izraeli, de a telhetetlen araboknak még ez a kis ősi zsidó föld is kéne. Nem kapják meg, inkább kapják be!
Tommaso
2024. május 01. 20:56
A nyiltan ordas eszméket terjesztő Náci Tasi János HAZUDIK. Mindig Izraelt vádolja azzal, amit arab terroristák követnek el. Most épp Nagy-IZRAEL-ről hadovál. Izrael területe kb 25e km2, azaz negyed-MAGYARORSZÁG Az arabok 14. MILLIÓ km2-n élnek, ami sokkal nagyobb, mint egész EURÓPA. Izraelnek soha nem volt, s nem is lesz célja Libanontól egyetlen földrögöt is elvenni. IZRAEL CSAK AZT SZERETNÉ, hogy LIBANONBÓL NE LŐJÉK ŐKET.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!