Biden mindent megtesz, hogy a memóriája hiányosságait firtató hanganyag ne kerüljön nyilvánosságra

2024. május 16. 17:29

A Hur-interjú átirata szerint Biden nehezen emlékezett vissza néhány dátumra, és időnként összekeverte a részleteket.

2024. május 16. 17:29
President Biden Meets With Visiting Romanian President Klaus Iohannis In The Oval Office

Nyitókép: Chip Somodevilla/Getty Images

A Fehér Ház megakadályozta a Joe Biden elnöknek a titkos dokumentumok kezeléséről szóló, különleges ügyésznek adott interjújáról készült hangfelvételek nyilvánosságra hozatalát, azzal érvelve, hogy a kongresszusi republikánusok csak azért akarták a felvételeket, hogy „feldarabolják” és politikai célokra használják fel őket – közölte az AP hírügynökség.

„A hangfelvételek jogos szükségességének hiánya nyilvánvalóvá teszi az önök valószínű célját – hogy feldarabolják, eltorzítsák és pártpolitikai célokra használják fel őket” – írta Ed Siskel, a Fehér Ház tanácsadója a képviselőház republikánusainak címzett, éles hangú levelében. A felvételekhez való hozzáférés körüli vita miatt a republikánusok csütörtökön szavazásra bocsáthatják, hogy Merrick Garland igazságügyi minisztert a kongresszusi eljárás akadályozásával vádolják. A minisztérium azonban arra figyelmeztette a bizottságot, hogy Garland elmarasztalása „szükségtelen és indokolatlan konfliktust” okozna a két hatalmi ág között.

Garland csütörtökön nyilvánosságra hozott levelében külön tájékoztatta Bident, hogy a hangfelvétel a végrehajtói titoktartás hatálya alá tartozik, amely védi az elnök azon képességét, hogy őszinte tanácsot kapjon tanácsadóitól anélkül, hogy félnie kellene az azonnali nyilvánosságra hozataltól, és hogy megvédje a hivatalos feladatokkal kapcsolatos bizalmas kommunikációt.

Idős ember, akinek rossz a memóriája

Siskel levele a törvényhozóknak azt követően érkezett, hogy 

Biden és szövetségesei felháborodtak Hur Biden korára és szellemi képességére vonatkozó megjegyzései miatt, 

és rávilágít arra, hogy egy nehéz választási évben aggodalomra ad okot, hogy a hosszú interjú potenciálisan kínos pillanatait a hangfelvétel nyilvánosságra hozatala vagy szelektív nyilvánosságra hozatala súlyosbíthatja. Mike Johnson republikánus képviselőházi elnök a Fehér Ház lépését kifogásolta, azzal vádolva Bident, hogy elhallgatja a felvételt, mert fél attól, hogy a választások évében a választók meghallgatják.

„Az amerikai nép nem fogja hallani, hogy az ügyészek miért gondolták úgy, hogy az Egyesült Államok elnöke - Robert Hur különleges ügyész saját szavaival élve – »idős ember, akinek rossz a memóriája«, és ezért nem kell vádat emelni ellene” 

– mondta Johnson a képviselőház lépcsőjén tartott sajtótájékoztatón.

A Hur-interjú átirata szerint Biden nehezen emlékezett vissza néhány dátumra, és időnként összekeverte a részleteket – ami régi segítői szerint évek óta jellemző rá mind a nyilvánosság előtt, mind a magánéletben – , 

de egyébként más területeken mély emlékezőkészséget mutatott. Biden és segítői különösen érzékenyek a korára vonatkozó kérdésekre. 81 évével ő a valaha volt legidősebb elnök, és újabb négyéves ciklusra pályázik.

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:30
🍓 ️ ­É­­r­t­­é­­­k­e­­l­­d­­­ ­­a­ ­­s­­­z­­­e­­x­­­i­ ­­­p­­u­­n­­c­i­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
connorj
2024. május 16. 19:02
https://www.origo.hu/sport/sport-laza/2024/05/a-gigamellu-golfszepseg-a-rajongoi-szeme-lattara-kezdett-oltozkodni?utm_source=mandiner.hu&utm_medium=referral&utm_campaign=ott-group-trend-06
catalina11
2024. május 16. 19:00
Clarence Darrow - híres amerikai ügyvéd: "Amikor gyerek voltam, mondták nekem, hogy akárkiből lehet elnök. Egyre jobban elhiszem."
Tommaso
2024. május 16. 18:28
"kaptam egy remek gyógyszert demencia ellen, csak mindig elfelejtem bevenni"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!