Nálunk Kurtág György is otthonra talált – Gőz László a Mandinernek

2024. április 17. 21:50

A BMC vezetőjével beszélgettünk régi motorokról, új időkről és arról, miért olyan fontos a magyar jazzélet számára a nemrég indított Szakcsi Rádió.

2024. április 17. 21:50
null
Farkas Anita

Nyitókép: Mandiner / Ficsor Márton

Harsonák, kották, lemezek, fotók, a sarokban meg egy oldtimer Vespa – az élet esszenciája egy apró irodában?
Valami olyasmi. Azt szoktam mondani, hogy azért van itt koncepcióba rendezve minden, hogy ha már nem leszek, akkor ne kelljen senkinek törni a fejét, hova rakják a dolgaimat. Ez az egyetlen „rendetlen” szoba a házban, aminek – legalábbis számomra – átlátható rendje van. Az elnyűtt harsonáim, a Ligeti-, Eötvös- és Kurtág-kották vagy a nagyapám fotója a falon nem csak szimpla tárgyak, jelképei mindannak, ami évtizedek óta körülvesz fizikai és szellemi értelemben egyaránt. Utóbbi például arra emlékeztet, hogy ugyan Budapesten születtem, a nagyszüleim révén félig-meddig vidéki gyerek vagyok; a szívósságot, az energiát, a vállalkozókedvet onnan, tőlük hozom.

És a régi Vespa? Rápattan néha?
Nem, bár működőképes, viszont ha összetörném, alkatrészt már nemigen tudnék szerezni hozzá. Fontos szimbólum ez is, a barátaimtól és a családomtól kaptam a hatvanadik születésnapomra. Idén szeptemberben hetven leszek, pont egyidősek vagyunk.

Ennek a hét évtizednek a sorvezetője pedig szinte a kezdetektől a zene; ezt is családi örökségként hozta magával?
Az apai felmenőim között akadtak zenészek, de nem ez volt a meghatározó.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:43
🍓 ️ ­A­­­ ­­d­­­ö­g­­­ö­s­­ ­­l­­á­­­n­­y­­o­k­­ ­v­­á­r­­­n­a­­­k­ ­r­á­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­­.­­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­𝗨­­­𝗡
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!