Így tör fel a jobboldal Portugáliában

2024. május 03. 17:31

A baloldalon aggódnak a Chega erősödése miatt.

2024. május 03. 17:31

Nyitókép: Rita Franca / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

„Sok portugál fiatal egyre fogékonyabb a szélsőjobboldali szirénhangokra”írta a Politico. 

A portál amiatt kezdett aggódni, hogy az általa „szélsőjobboldalinak” bélyegzett Chega párt, amely megakarja fékezni a bevándorlást, és a halálbüntetést is visszavezetné a legutóbbi választások során megduplázta parlamenti képviselőinek számát. 

A pártnak mára 50 képviselője van, és ezzel az ország harmadik legnagyobb politikai pártjává vált.

Az exit poll felmérések szerint a 30 év alatti szavazók túlnyomórészt a jobboldali pártokra szavaztak, míg a hivatalban lévő Szocialista Párt által megnyert szavazatok közel felét a 65 év feletti szavazók adták le.

André Azevedo Alves, a Portugál Katolikus Egyetem és a londoni St Mary's Egyetem politológusa szerint a Chega – portugálul azt jelenti, hogy „elég” – képes volt kihasználni a fiatalok frusztrációját amelyet az olyan problémák okoznak, mint például a lakhatási válság és a jól fizető munkahelyek hiánya, valamint a többségi pártok iránt érzett dühöt, amelyek nem foglalkoztak a fiatalok problémáival. 

„A Chega vezetője, André Ventura sokakat megnyert magának azzal, hogy a Chega-t egy, a rendszerrel szakítani akaró, rendszer ellenes pártként pozícionálta” – mondta.

Ezt is ajánljuk a témában

A lázadó fiataloktól félnek 

A Politico amiatt is megkongatta a vészharangot, hogy több közelmúltbeli választási is azt mutatja, hogy az általuk újra „szélsőjobboldalinak” bélyegzett csoportok Európa más részein is népszerűek a fiatalok körében. 

A tavalyi hollandiai választásokon például a 18-34 évesek körében a Geert Wilders által vezetett Szabadságpárt volt a legnépszerűbb párt, amely a szavazatok 17 százalékát szerezte meg ebben a korosztályban.

Roderik Rekker, a Radboud Egyetem politológusa szerint azonban úgy látja, hogy a bal- és jobboldali új pártok sikerét a legutóbbi portugáliai választásokon, hogy a fiatalok szavazatát inkább az újdonság faktor hajtotta. „A fiatalabb szavazók általában nagyban hozzájárulnak az új pártok áttöréséhez” – mondta. Rekker szerint azonban, amint az újdonság ereje elmúlik, a „szélsőjobboldalnak” nincs erős befolyása a fiatalabb korosztályra, és ehelyett a zöld pártok a fiatalok szavazatainak köszönhetően következetesen felülmúlják őket.

Vincenzo Emanuele, a római Luiss Egyetem politológusa egyetértett ezzel, és jelezte, hogy a „radikális jobboldal” támogatottsága nem jelentős Olaszországban. „A radikális jobboldali szavazók nagymértékben felülreprezentáltak az alacsony iskolázottságú szavazók körében a vidéki területeken és általában a fejletlenebbe vidékeken” – fogalmazott. 

Marina Costa Lobo, a Lisszaboni Egyetem politológusa egyetértett ezzel, és azzal folytatta, hogy bár a fiatalabb szavazók a legutóbbi választásokon támogatták Chegát, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a portugál fiatalság ideológiailag konzervatív lenne. 

Azeredo Alves politológus szerint azonban a Salazar-rendszert megdöntő 1974-es forradalamtól folyamatosan nő a „történelmi távolság” , így a fiatalabb generációk elkerülhetetlenül elszakadnak a korszaktól, és „áldozatul esnek azoknak, akik megkérdőjelezik a demokrácia eredményeit.”

„A forradalmat egyöntetűen elismeri az összes hagyományos párt” – tette hozzá. Úgy folytatta:

„Ez olyan teret teremt, amelyben a Chega vonzónak tűnhet a fiatalok számára, akik lázadni akarnak a status quo ellen,

és akik számára a forradalom értékeinek elutasítása akár önmagában is establishment-ellenes cselekedetnek tűnhet”.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2024. május 03. 21:52
Lassan leesik mindenkinél, hogy mekkora veszély van a globalista-neomarxista diktatúrában!
Tommaso
2024. május 03. 20:23
"A mérsékelt jobboldal szövetsége nyerte a vasárnapi portugáliai választást" EZ NETTO HAZUGSÁG. A választások után - jelenleg - szociáldemokrata miniszterelnöke van Portugáliának. Ami, jobboldali győzelem után igencsak ritka, ha-ha-ha.
Tommaso
2024. május 03. 20:21
Érthetetlen, miért annyira lelkes Orbán lakájmédiája minden apró, jobboldali előretörés kapcsán. Ugyanis ezek az európai jobboldali pártok kergették ki a FIDESZ-t a keresztény jobbkonzerv Európai Néppártból.
Tommaso
2024. május 03. 20:20
a Mandiner RENDSZERESN HAZUDIK a KÜLFÖLDI VÁLASZTÁSOKRÓL Is 2024 májusa: Portugáliának valójában szociáldemokrata vezetésű kormány van. Olyan, hogy jobboldali szoc-dem, nem létezik, ahogy nincs demokratikus fideszes sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!