Gyorsan eldőlt: a CDU a baloldallal fogna össze az EP-választás után

2024. május 03. 13:13

Von der Leyenék a baloldal támogatását kérnék az Európai Parlamentben.

2024. május 03. 13:13
VON DER LEYEN, Ursula

Nyitóképen: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Az Ursula von der Leyen mögött álló német kereszténydemokraták (CDU) inkább a baloldali pártokkal kötnének megállapodást a tőlük jobbra álló erők helyett az EP-választás utáni pozíció-osztozkodások érdekében. Erről beszélt Daniel Caspary, a CDU-delegáció vezetője csütörtökön az Euractiv szerint.

Amennyiben az EU tagállami vezetői Ursula von der Leyen mellett döntenek az EP-választás után, hogy ő vezesse tovább az Európai Bizottságot, ehhez még szükség lesz az Európai Parlament jóváhagyására is. A Von der Leyent is adó Európai Néppártnak (EPP) viszont többséget kell szerveznie a megszavazáshoz. 

Kérdés volt eddig, hogy a tőlük jobbra vagy balra álló erők felé nyitnak-e

– Caspary szavai szerint a baloldal lehet a partner a CDU szemében.

„Centrista politikát szeretnénk, amit a centrum visz, ha találunk egy stabil többséget a szocialistákkal és a liberálisokkal” – jelentette ki Caspary. A CDU-s politikus úgy látja, ez a laza szövetség lenne az ideális Európa számára. Caspary szerint a Zöldek is csatlakozhatnak a szövetséghez, de csak ha kellő számú szavazatot hoznak, és nem csak követeléseket fogalmaznak meg.

A CDU-s politikus ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a szocialisták már 2019-ben is eltértek a Von der Leyenről való szavazáson, és 2022-ben is így tettek, amikor az EP-elnökségről szavaztak.

Caspary arra is figyelmeztetett, hogy 

az Európai Néppárt tagjainak fel kell sorakoznia Von der Leyen mögött.

 Ezzel a francia republikánusoknak szólt oda, akik már kijelentették, hogy nekik nem jelöltjük a német politikus.

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2024. május 03. 15:06
Moslék a moslékhoz, szar a szarhoz.
oberennsinnen49
2024. május 03. 13:50
Ha marad UVDLeyen, a CDU összefog a baloldallal, zöldekkel, ez elég garancia lesz, hogy megszűnik az USA-ban a faji polgárháború, a feketék-fehérek szeretni fogják egymást, és emellett még az államcsődjük is megoldódik. ha pedig ez így lesz, azonnal vége az ukrán háborúnak, jönni fog az olcsó orosz energia, Németország pedig újra az élre áll, egyszóval, ügyes terv ez a CDU részéről. Németország nemhogy szétverődik, de egyszerűen megoldja a jövőt.
pandalala
2024. május 03. 13:48
a kurva anyád
2024. május 03. 13:41 Szerkesztve
Hát, mama, ezt durván fogjuk nyomatni, élőben, és sikoltozni fogsz ám közben, de rendesen, mer' különben nincs zsozsó. A nézők látni akarják, ahogy szétprütykölnek téged, meg még ahányat hozzád tudunk rakni közben. Maj'megláttyuk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!